Náš tým
pod pokličkou aneb něco málo o nás
Naše školní jídelna se narodila v srpnu roku 2012. Kolektiv kuchyně ve složení Katka, Alena, Péťa, Danča, Iva, Filip, Vlaďka a Petra, byl vybrán panem ředitelem. Ne každý z nás měl zkušenosti s vařením ve ŠJ, ale jsme tu i mámy od dětí, tak čeho se bát, prostě jako doma. Za jeden měsíc jsme museli uklidit, opravit zařízení, zajistit dodavatele, prokousat se hromadou papírů, nařízení, vyhlášek a v neposlední řadě sestavit náš první jídelní lístek.
Den „D“ nastal 3. 9. 2012, první oběd v naší ŠJ. A povedlo se. Začínali jsme s jedním hlavním jídlem a polévkou, dnes máme výběr ze dvou a třikrát týdně i ze tří jídel. Nebojíme se novinek v gastronomii, ale nezapomínáme také na klasickou českou kuchyni. Vaříme pro žáky ZŠ, zaměstnance, déti z MŠ Adélka a MŠ Cipískova z Pískové Lhoty, ale také do jídlonosičů jak mi říkáme „cizím strávníkům“.
Největší oporou je při naší práci pan ředitel Mgr. Cabrnoch, který se nám vždy snaží vyjít vstříc. Společně jsme v listopadu roku 2014 spustili projekt - svačiny pro ZŠ. Denně u nás svačí až 80 žáků od první až po devátou třídu. Svačiny jsou podávány formou švédského stolu (co sníš, to sníš, ale nejsi tu sám).
Za všechny bych ráda poděkovala všem, kteří nás denně obdaří milým úsměvem, pochválí jídlo, poděkují. A svému úžasnému kolektivu za chuť a nasazení do práce. Samozřejmě že ne vždy se zavděčíme všem a hlavně, ne pokaždé se všechno povede. Nechceme učit děti jíst co jim nechutná, ale děláme vše proto, aby jim u nás chutnalo a měly si z čeho vybrat.
Za kolektiv ŠJ Kateřina Šibravová
DEN ŠPANĚLSKÉ KUCHYNĚ NA RAFCE
Dne 22. března, v blížícím se závěru Dnů španělské kuchyně, se projektový den uskutečnil také u nás.
Školu navštívila řada milých hostů, mezi které patřil Fermín López obchodní rada španělského velvyslanectví, Adriena Gabrielová místostarostka Města Nymburk, Markéta Tomčíková vedoucí odboru školství, ale také ředitelky Mateřských školek, ZŠ Tyršova a SZŠ v Nymburce.
Všichni zúčastnění byli přivítáni temperamentním španělským tancem, děti spolu s paní učitelkou Batalovou zarecitovali krásnou španělskou básničku a nechyběla ani výstava výrobků na téme Španělsko.
Následovala ukázka velikonočních zvyků a tradičních jídel nadcházejících svátků. V krásně vyzdobené jídelně jsme všichni společně ochutnali připravené španělské menu, servírované hlavní kuchařkou Alenou Jeníkovou, které se kuchařkám i kuchaři povedlo zvládnout na jedničku. Hostům i dětem moc chutnalo.
Projektový den jsme zakončili již tradičně prohlídkou Nymburského pivovaru, kde nechyběl pěnivý mok.
Mé poděkování si zaslouží nejen žáci a pedagogové, ale hlavně celý můj kolektiv včetně kolegyň z jídelny ZŠ Komenského, který věnoval svůj volný čas přípravě španělského menu. A určitě bych za nás ráda poděkovala našemu panu řediteli a Asociaci jídelen za již třetí příležitost.
Šibravová Kateřina vedoucí ŠJ
DEN ŠPANĚLSKÉ KUCHYNĚ V ČESKĆH ŠKOLNÍCH JÍDELNÁCH
Vážení strávníci i letos se můžete těšit na již třetí ročník kulinářského zážitku v naší jídelně. Po thajské a norské kuchyni nás v březnu čeká podívaná do země zalité sluncem a vůní koření. Vybranou zemí, která nás nechá nakouknout pod pokličku je Španělsko. Tříchodové menu pro nás sestavil španělský kuchař Enrique García Tejada.
Den španělské kuchyně v českých školních jídelnách se uskuteční 22. března 2018.
A na co se můžete těšit?
Chod 1. Andaluské gazpacho
polévka připravená ze zcela syrových a čerstvých surovin, chuť gazpachu dodá čerstvá zelenina (papriky, rajčata) a olivový olej. Polévka by se měla podávat za studena.
Chod 2. Valencijská paella
Paella je tradiční a jednoduché jídlo. Podobá se našemu rizotu. Obyvatelé Valencie ji považují za jeden ze svých symbolů. Dá se připravit na mnoho způsobů. Nejčastěji se v paelle objevují plody moře, zelenina a koření. Připravuje se na speciální nízké pánvi s uchy zvané paellera. U nás jí budeme servírovat s kuřecím masem.
Chod 3. Pomeranč s olivovým olejem
Typický andaluský zákusek z loupaných pomerančů, medu a olivového oleje.
V každém ze tří chodů nebude chybět olivový olej. Je základem španělské kuchyně. Tato země patří k největším světovým producentům a vývozcům jak olivového oleje, tak i oliv, které představují zdravou chuťovku.
Kolektiv kuchyně Vám přeje příjemný zážitek a dobrou chuť.
Šibravová Kateřina vedoucí školní jídelny
Foto z workshopu ve fotogalerii
DEN THAJSKÉ KUCHYNĚ
Ráda bych se s Vámi podělila o zajímavý zážitek, kterého jsem se mohla zúčastnit společně s kuchařkou Alenou. Na konci měsíce března jsme byly vybrány jako zástupkyně naší školní jídelny do projektu "Den Thajské kuchyně ve školních jídelnách". Akce se konala v Praze v kuchařské Akademii Makro ve spolupráci s Asociací školních jídelen. Na akci byl přítomen velvyslanec Thajského království pan Narong Sasitorn. Tříchodové menu sestavil thajský kuchař Kenyh Khamteun. Kuchařský tým obohatili svým uměním šéfkuchař Radek Šubrt (známý z pořadu MasterChev česko) a za společnost Makro pak Petr Stádník.
V této sestavě si kuchařky z 22 školních jídelen z celé republiky mohly v krásné a moderně zařízené kuchyni uvařit celé menu. Všichni společně pak jídlo připravili i pro ostatní účastníky workshopu. Celá akce byla velice příjemná a pro mnohé velkým kulinářským zážitkem. Hlavním cílem této akce, je představení mezinárodních kuchyní ve školních jídelnách. Můžete se tedy těšit, že poslední týden v dubnu proběhne "DEN THAJSKÉ KUCHYNĚ" i v naší školní jídelně. Držte nám palce.
MENU:
Tom Ťiud Mu Sab Tofu - vepřový vývar se zeleninou a tofu
Kai Phad Phak - restované kuřecí nudličky s čerstvou zeleninou
Saku Polamái - dezert - kuličky Tapioky s čerstvým ovocem a kokosovým sladkým nálevem
Foto z akce ve fotogalerii.
Šibravová Kateřina vedoucí ŠJ